Keltainen Fidecol-pallo

Kulkuväylän stabilointi on muutakin, kuin kivituhkan vaihtamista Organic-Lock -kivituhkaan.

Harri Pasila
Artikkeli päivitetty 3.11.2020

Landscape Architecture Magazine julkaisi jo vuonna 2016 kahden maisema-arkkitehdin kirjoituksen stabiloidusta ”DG (Decomposed Granite)” -kulkuväylästä. Suomessa soveltuva tuote on kivituhka, vaikkei se täsmälleen samaa maa-ainesta olekaan.  Tämä artikkeli on erinomainen tapaustutkimus ja suosittelen sen lukemista, jos olet kiinnostunut kivituhkakulkuväylän stabiloinnista. Kirjoitus on englanninkielinen.

Nostan tässä muutamia asioita kirjoituksesta vapaasti suomennettuna, jotka ovat erinomaisen tärkeitä onnistuneen lopputuloksen saamiseksi.

 • Oikea stabilointiaine on tärkeä. Kirjoittajat ovat valinneet tämän kohteen oppien perusteella Organic-Lockin käytettäväksi omissa kohteissaan aina, kun kulkuväylän stabilointia on haluttu tehdä.
 • Tuotteen asennuksessa materiaalin esikostutus on tärkeää.
 • Hoida tiivistäminen kunnolla. (Tähän voi lisätä myös oikean kerrospaksuuden tärkeyden).
 • Hyvin suunniteltu huleveden hallinta ja johtaminen on ”must”, se täytyy toteuttaa.
  • Pyydä meiltä kommenttia suunnitelmaan hyvissä ajoin, osaamme auttaa ennakoimaan mahdollisia haasteellisimpia paikkoja ja antaa vinkkejä erilaisille toteutuksille.
 • Kun mahdollista, pyydä stabilointiaineen edustaja paikalle asennusvaiheessa.
 • Kuten kaikki materiaalit, myöskään stabiloitu kivituhka ei ole täysin huoltovapaa.
 • Myös loivemmilla kaltevuuksilla pintaeroosiota voi muodostua kohtiin, joissa veden kulku kanavoituu rankemmilla sateilla. Tätä voi tapahtua väylän reunoilla, jos väylään rajautuva pinta ei päästä vettä pois väylältä, vaan vesi kulkee näiden kahden materiaalin rajapinnalla. Tätä voi tapahtua myös muualla väylällä.

Kenyon Collegen ulkoalueiden huoltotiimi käyttää väylien kunnossapidossa perässä vedettävää harjaa, jolla he tasaavat materiaalia aika-ajoin. Talvikunnossapito on koettu hieman haastavaksi, he ovat käyttäneet auraan asennettuja halkaistuja pvc-putkia rajoittamaan auran terää ottamasta kiinni pintaan. Toisaalta, kokemustemme perusteella talvikunnossapito ei ole Suomessa aiheuttanut suurta päänvaivaa, tahi vaurioita asennettuihin pintoihin. Vaurioita ei kannata pelätä sillä ne on useimmiten helppo myös korjata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinua voi kiinnostaa myös nämä:

Barrikaden erityisiä sovelluksia – kohde-esittelyt

Barrikade luonnonkivipinnoitteet soveltuvat monenlaiseen pintojen ehostamiseen tai viimeistelyyn, oli kohde sitten vanhempi saneeraus- tai uudiskohde. Tässä muutamia esimerkkejä...

Sisustusratkaisuksi betonilattian kiillotus, terrazzo tai epoksipinnoitus

Rautakaupan lattiaratkaisut ovat perinteinen tapa lattiapintojen toteutukselle. Lattioita voidaan käsitellä myös muilla tavoilla, joilla voidaan luoda kestäviä ja uniikkeja...

Kivituhkan eroosio ongelmana?

Onko eroosio tai pölyäminen kivituhkaväylän ongelmana? Kivituhkaväylän eroosio voi olla paljon turhaa työtä teettävä haitta muuten niin kivassa...

Huvila & Huussi – Rite Edge reunalistat nyt verkkokaupasta!

Nelosella pyörivän Huvila & Huussi -ohjelman tarkkaavaiset katsojat ovat huomanneet ohjelmaan toimittamamme laadukkaat Rite Edge alumiinireunalistat. Tulemme saamaan...

Ilmastokriisin ratkaisuun teknologian ja suunnittelun keinoin. Toimintaa ja innovaatioita.

Yhdysvaltain maisema-arkkitehtiliitto ASLA (the American Society of Landscape Architects) järjesti vuosittaisen konferenssinsa ja alan näyttelyn marraskuussa San Diegossa...

Viherpäivät 12.-13.2.2020

Olemme jälleen mukana Vihertekniikka-näyttelyssä Jyväskylän Paviljongissa 12.-13.2. Tervetuloa osastollemme B-417, kerromme mielellämme tuotteistamme ja palveluistamme. Näyttelyyn osallistuminen on...

Haluatko uudet vinkkimme suoraan postilaatikkoosi?

Tilaa ideoita sähköpostiisi

Etsitkö mielenkiintoisia ideoita suunnittelusi tueksi? Tai haluatko tietää, miten teet tuotteillamme asiakkaasi elämästä helpompaa?

Kirjoitamme säännöllisen epäsäännöllisesti pinnoitus- ja päällystysasioista. Jokaisessa jutussa keskitytään esittelemään jokin kiinnostava yksityiskohta, jota voit käyttää hyödyksi omassa työssäsi. Liity postituslistalle!

Olen kiinnostunut seuraavista aiheista:

WEBINAARI

Näin vähennät kivituhkaväylän huollon tarvetta

Organic-Lock -kivituhkan sideaina

Osallistu Organic-Lock -webinaariimme, ja opi kaikki tarpeellinen maailman vahvimmasta eroosiota vastustavasta sideaineesta, jotta voit nostaa seuraavan projektisi kivituhkaväylät uudelle tasolle. Laita lopultakin piste pois valuvalle kivituhkalle.

Toimi pian ja rekisteröidy heti. Tätä webinaaria ei kannata missata!

Webinaarissa opit muun muassa:

 • Miten Organic-Lock -uutuus toimii

 • Kuinka Organic-Lock asennetaan onnistuneesti

 • Kuinka valmista kulkuväylää ylläpidetään

 • Bonus: ideoita ja vinkkejä Organic-Lockin tehokkaaseen käyttöön