Keltainen Fidecol-pallo

Jos suunnittelet Organic-Lockin käyttöä, lue tämä

Harri Pasila
Artikkeli päivitetty 18.9.2023

Kun olet suunnittelemassa stabiloidun kivituhkan käyttöä projektissasi, alla oleva toimintamalli on suositeltavaa.

 1. Ota meihin yhteyttä tai soita 03 525 9002 ja kerro, että olet suunnittelemassa Organic-Lockin käyttöä projektissasi. Avustamme sinua heti ensimetreiltä, jotta lopputuloksesta tulisi paras mahdollinen. Mitä aiemmin pääsemme mukaan, sitä paremmat ovat mahdollisuudet parhaaseen lopputulokseen.
 2. Tarkista ja analysoi ympäröivät alueet hulevesien kulkemisen ymmärtämiseksi. Tiedä miten vesi alueella tulee kulkemaan myös kovemmilla sateilla. Sijoita tarvittaessa alueelle pintaa muotoilemalla vettä ohjaavia harjanteita, kaivoja, linjakaivoja, painanteita ja niin edellen. Mitä jyrkempi pituuskaltevuus, sitä enemmän tarvitset poikittaista kaltevuutta.  Konsultoi meitä. Pyri saamaan väylälle satava vesi pois väylältä lyhyintä mahdollista reittiä. (Tämä on muuten hyvä ohje myös stabiloimattomille väylille).
 3. Pohdi alueelle tulevan liikenteen laatua ja määrää, jotta voimme ehdottaa soveltuvimman Organic-Lock kivituhkakerroksen asennuspaksuuden. Kerromme myös sen, jos emme suosittele Organic-Lockin käyttöä kohteessasi.

Toteutusvaiheessa:

 1. Valmistele ja asenna kohteen ominaisuuksiin vaadittavat rakennekerrokset esimerkiksi Infra-RYL -ohjeistuksen mukaan.
 2. Ennen asennusta varmista, että massa on riittävästi sekoitettu ja että sen kosteuspitoituus on ihanteellinen onnistuneen asennuksen takaamiseksi. Tarvittaessa lisää vettä saavuttaaksesi noin 8-10% rakenteellisen kosteuden. Testaa tekemällä lumipallotesti. Varmistu, ettet kastele liikaa.
 3. Levitä asfaltinlevittimellä saavuttaaksesi optimaalisen kerrospaksuuden. Levitys asfaltinlevittimellä on tehokkuuden ja tasalaatuisuuden tae.
 4. Tiivistä käyttämällä vähintään 1 tonnin staattista jyrää. Älä käytä jyrän tärytystoimintoa.
 5. Tee pinnalle kevyt kastelu, jotta pinta kastuu vielä kerran.

Muuta huomioon otettavaa:

 • Vältä tippuvaa vettä. (Esim. vuotavasta rännistä putoava vesi voi kuluttaa Organic-Lock -pintaan koloja).
 • Käytä vain liikkumattomaksi tehtyä reunuksia. Joustava tai liikkuva reunus ei ole hyvä!
 • Vältä alueita, joille vesi jää seisomaan.

Kohteen valmistumisen jälkeen:

Toteutuksen toiminnallisuutta eli sitä, kuinka hyvin toteutus vastaa suunnitelmaa etenkin hulevesien kulkeutumisen osalta, on syytä seurata. On myös varauduttava siihen, että muutoksiakin voi joutua tekemään. Meiltä saa Organic-Lock pintaan liittyvän hoito-ohjeen pyydettäessä ja useimmiten myös toimitamme sen asiakkaalle.

Sinua voi kiinnostaa myös nämä:

Barrikaden erityisiä sovelluksia – kohde-esittelyt

Barrikade luonnonkivipinnoitteet soveltuvat monenlaiseen pintojen ehostamiseen tai viimeistelyyn, oli kohde sitten vanhempi saneeraus- tai uudiskohde. Tässä muutamia esimerkkejä...
Lue lisää → about Barrikaden erityisiä sovelluksia – kohde-esittelyt

Kulkuväylän stabilointi on muutakin, kuin kivituhkan vaihtamista Organic-Lock -kivituhkaan.

Landscape Architecture Magazine julkaisi jo vuonna 2016 kahden maisema-arkkitehdin kirjoituksen stabiloidusta "DG (Decomposed Granite)" -kulkuväylästä. Suomessa soveltuva tuote...
Lue lisää → about Kulkuväylän stabilointi on muutakin, kuin kivituhkan vaihtamista Organic-Lock -kivituhkaan.

Kivituhkan eroosio ongelmana?

Onko eroosio tai pölyäminen kivituhkaväylän ongelmana? Kivituhkaväylän eroosio voi olla paljon turhaa työtä teettävä haitta muuten niin kivassa...
Lue lisää → about Kivituhkan eroosio ongelmana?

Huvila & Huussi – Rite Edge reunalistat nyt verkkokaupasta!

Nelosella pyörivän Huvila & Huussi -ohjelman tarkkaavaiset katsojat ovat huomanneet ohjelmaan toimittamamme laadukkaat Rite Edge alumiinireunalistat. Tulemme saamaan...
Lue lisää → about Huvila & Huussi – Rite Edge reunalistat nyt verkkokaupasta!

Ilmastokriisin ratkaisuun teknologian ja suunnittelun keinoin. Toimintaa ja innovaatioita.

Yhdysvaltain maisema-arkkitehtiliitto ASLA (the American Society of Landscape Architects) järjesti vuosittaisen konferenssinsa ja alan näyttelyn marraskuussa San Diegossa...
Lue lisää → about Ilmastokriisin ratkaisuun teknologian ja suunnittelun keinoin. Toimintaa ja innovaatioita.

Viherpäivät 12.-13.2.2020

Olemme jälleen mukana Vihertekniikka-näyttelyssä Jyväskylän Paviljongissa 12.-13.2. Tervetuloa osastollemme B-417, kerromme mielellämme tuotteistamme ja palveluistamme. Näyttelyyn osallistuminen on...
Lue lisää → about Viherpäivät 12.-13.2.2020

Haluatko uudet vinkkimme suoraan postilaatikkoosi?

Tilaa ideoita sähköpostiisi

Etsitkö mielenkiintoisia ideoita suunnittelusi tueksi? Tai haluatko tietää, miten teet tuotteillamme asiakkaasi elämästä helpompaa?

Kirjoitamme säännöllisen epäsäännöllisesti pinnoitus- ja päällystysasioista. Jokaisessa jutussa keskitytään esittelemään jokin kiinnostava yksityiskohta, jota voit käyttää hyödyksi omassa työssäsi. Liity postituslistalle!

Olen kiinnostunut seuraavista aiheista:

WEBINAARI

Näin vähennät kivituhkaväylän huollon tarvetta

Organic-Lock -kivituhkan sideaina

Osallistu Organic-Lock -webinaariimme, ja opi kaikki tarpeellinen maailman vahvimmasta eroosiota vastustavasta sideaineesta, jotta voit nostaa seuraavan projektisi kivituhkaväylät uudelle tasolle. Laita lopultakin piste pois valuvalle kivituhkalle.

Toimi pian ja rekisteröidy heti. Tätä webinaaria ei kannata missata!

Webinaarissa opit muun muassa:

 • Miten Organic-Lock -uutuus toimii

 • Kuinka Organic-Lock asennetaan onnistuneesti

 • Kuinka valmista kulkuväylää ylläpidetään

 • Bonus: ideoita ja vinkkejä Organic-Lockin tehokkaaseen käyttöön