Keltainen Fidecol-pallo

Asennusohjeiden seuraamisen tärkeys

Harri Pasila
Artikkeli päivitetty 12.11.2019

Onko sinulla tapana sivuuttaa kokoamisohjeet, kun alat kasaamaan uutta huonekalua? Tai uuden television käyttöohjeet sattuvat olemaan turhat, koska kanavien viritys onnistuu muutenkin?

Aika monella meistä on tuo taakka. Mutkat suoriksi, koska luotetaan liikaa omaan osaamiseen.

Kotona tuo ei niin kauheasti haittaa, mutta jos sitä tekee töissä, saa luultavasti niskaansa annoksen kädenlämpöistä.

Tässäpä kauhutarina, jossa ohjeiden sivuuttaminen johti – ei ehkä katastrofiin, mutta rahan menetykseen. Ja siitä ei tykkää kukaan.

Ikean pöytä

Olipa kerran projekti, johon maisema-arkkitehti oli valinnut Organic-Lockin stabiloimaan kivituhkan.

Urakoitsija tilasi tuotetta valmiiksi sekoitettuna ja sai seikkaperäiset ohjeet tuotteen asentamisesta. Samalla myös sovittiin, että tavarantoimittaja tulee tutustumaan alueeseen ja valmisteltuihin pohjiin ennen asennusta, jotta voidaan varmistua stabiloidun kivituhkan oikeaoppisesta asennuksesta. Ja jotta tuote myös lopulta toimisi niin kuin se on kehitetty toimimaan.

Siinä sitten kaikessa kiireessä, usean eri työmaan välillä jonglööratessaan urakoitsija jätti ohjeet lukematta ja unohti myös ne suullisesti kerrotut ohjeet. Tietenkään hän ei myöskään muistanut kutsua tavarantoimittajaa katselmukseen.

Tuohon aikaan ajan henkeen valitettavasti sopi, että samalla päätettiin hieman säästää. Niinpä stabiloitua kivituhkaa levitettiin vain puolet tarvittavasta määrästä, joihinkin kohtiin tätäkin vähemmän. Käytännössä siis vain väriksi.

Jos urakoitsija olisi lukenut ohjeet ja ottanut hänelle etukäteen kerrotut tärkeät, huomioon otettavat asiat tosissaan, hän olisi ymmärtänyt, että tarvitaan 75 millin tiivistetty kerros, jotta Organic-Lock-sidoksesta tulee riittävän luja kestämään sekä eroosiota että satunnaisia huoltoajon kuormia. Jos kuorma olisi säännöllisempää, paksuuden on oltava vielä tätäkin suurempi.

Seuraavana keväänä pinta näytti erinomaiselta. Juuri sellaiselta kuin pitikin. Talvi ja kunnossapito olivat kohdelleet pintaa hyvin.

Kesän ensimmäinen rankkasade toi kuitenkin ikävän yllätyksen. Kun virtaava vesi kaiversi ruman uoman juuri siihen kohtaan, johon stabiloitua kivituhkaa oli asennettu, säästetyt euron kuvat silmissä vilkkuen, vain väriksi.

Tämä hetkellinen rankkasade ylitti puutteellisesti asennetun pintamateriaalin kestokyvyn, ja stabiloitu aines huuhtoutui pois ja vaurioitti myös rakennekerroksia.

Vaurioita tutkittaessa huomattiin, että stabiloidun pintakerroksen paksuus oli huomattavasti vähemmän kuin mitä sen olisi ohjeita noudattaen pitänyt olla ja tämä aiheutti lähes koko alueen korjaustyön urakoitsijan kustannuksella.

Levitetty määrä oli myös helppo tarkistaa työmaalle toimitettujen kuormakirjojen kautta.

Tämä tarina on satua, mutta se voisi olla täyttä totta. Siitä voi myös ottaa oppia.

Laatikko väärinpäin

Materiaalit kehittyvät mutta jos emme omassa toiminnassamme ole valmiita muuttamaan mitään ja jätämme tutustumatta tai huomioimatta uusien tuotteiden erityispiirteet, mikään ei koskaan muutu ja säästäminen jatkuu.

Mitä mieltä olet, säästiköhän tämä urakoitsija sittenkään mitään?

Paljonko materiaalia sitten tarvitaan?

Voit mennä osoitteeseen www.organic-lock.fi ja käyttää apuna laskuria, joka löytyy kohdasta ”Yleistä” ja sieltä kohdasta ”Tuotteen menekkilaskuri”.

Esimerkiksi, jalankulku- ja kevyenliikenteen väylälle tarvitset 75 mm:n kerroksen tiivistettyä Organic-Lockia, jonka määrän saat myös kuutiometreinä (m3) jakamalla kohteen pinta-alan neliömetrit (m2) jakajalla 10.

Kuten: 200 m2 / 10 = 20 m3 Organic-Lock kivituhkaa.

1 m3 Organic-Lock kivituhkaa puolestaan painaa noin 1 600 kiloa.

Katso lisää tietoa aiheesta: MaisemarakentaminenOrganic-LockUutuustuotteet
Sinua voi kiinnostaa myös nämä:

Jos suunnittelet Organic-Lockin käyttöä, lue tämä

Kun olet suunnittelemassa stabiloidun kivituhkan käyttöä projektissasi, alla oleva toimintamalli on suositeltavaa. Ota meihin yhteyttä tai soita...
Lue lisää → about Jos suunnittelet Organic-Lockin käyttöä, lue tämä

Barrikaden erityisiä sovelluksia – kohde-esittelyt

Barrikade luonnonkivipinnoitteet soveltuvat monenlaiseen pintojen ehostamiseen tai viimeistelyyn, oli kohde sitten vanhempi saneeraus- tai uudiskohde. Tässä muutamia esimerkkejä...
Lue lisää → about Barrikaden erityisiä sovelluksia – kohde-esittelyt

Kulkuväylän stabilointi on muutakin, kuin kivituhkan vaihtamista Organic-Lock -kivituhkaan.

Landscape Architecture Magazine julkaisi jo vuonna 2016 kahden maisema-arkkitehdin kirjoituksen stabiloidusta "DG (Decomposed Granite)" -kulkuväylästä. Suomessa soveltuva tuote...
Lue lisää → about Kulkuväylän stabilointi on muutakin, kuin kivituhkan vaihtamista Organic-Lock -kivituhkaan.

Kivituhkan eroosio ongelmana?

Onko eroosio tai pölyäminen kivituhkaväylän ongelmana? Kivituhkaväylän eroosio voi olla paljon turhaa työtä teettävä haitta muuten niin kivassa...
Lue lisää → about Kivituhkan eroosio ongelmana?

Huvila & Huussi – Rite Edge reunalistat nyt verkkokaupasta!

Nelosella pyörivän Huvila & Huussi -ohjelman tarkkaavaiset katsojat ovat huomanneet ohjelmaan toimittamamme laadukkaat Rite Edge alumiinireunalistat. Tulemme saamaan...
Lue lisää → about Huvila & Huussi – Rite Edge reunalistat nyt verkkokaupasta!

Ilmastokriisin ratkaisuun teknologian ja suunnittelun keinoin. Toimintaa ja innovaatioita.

Yhdysvaltain maisema-arkkitehtiliitto ASLA (the American Society of Landscape Architects) järjesti vuosittaisen konferenssinsa ja alan näyttelyn marraskuussa San Diegossa...
Lue lisää → about Ilmastokriisin ratkaisuun teknologian ja suunnittelun keinoin. Toimintaa ja innovaatioita.

Haluatko uudet vinkkimme suoraan postilaatikkoosi?

Tilaa ideoita sähköpostiisi

Etsitkö mielenkiintoisia ideoita suunnittelusi tueksi? Tai haluatko tietää, miten teet tuotteillamme asiakkaasi elämästä helpompaa?

Kirjoitamme säännöllisen epäsäännöllisesti pinnoitus- ja päällystysasioista. Jokaisessa jutussa keskitytään esittelemään jokin kiinnostava yksityiskohta, jota voit käyttää hyödyksi omassa työssäsi. Liity postituslistalle!

Olen kiinnostunut seuraavista aiheista:

WEBINAARI

Näin vähennät kivituhkaväylän huollon tarvetta

Organic-Lock -kivituhkan sideaina

Osallistu Organic-Lock -webinaariimme, ja opi kaikki tarpeellinen maailman vahvimmasta eroosiota vastustavasta sideaineesta, jotta voit nostaa seuraavan projektisi kivituhkaväylät uudelle tasolle. Laita lopultakin piste pois valuvalle kivituhkalle.

Toimi pian ja rekisteröidy heti. Tätä webinaaria ei kannata missata!

Webinaarissa opit muun muassa:

  • Miten Organic-Lock -uutuus toimii

  • Kuinka Organic-Lock asennetaan onnistuneesti

  • Kuinka valmista kulkuväylää ylläpidetään

  • Bonus: ideoita ja vinkkejä Organic-Lockin tehokkaaseen käyttöön