Keltainen Fidecol-pallo

Hulevesien hallinta omakotitalon pihalla

Harri Pasila
Artikkeli päivitetty 17.12.2019

Hulevesien hallinnasta on tullut merkittävä aihe myös omakotirakentajalle. Tämä johtuu siitä, että ilmastonmuutoksen seurauksena sateiden ennustetaan lisääntyvän Suomessa ja nykyiset hulevesijärjestelmät ei etenkään kaupunkien keskustoissa enää riitä. Kovimmilla sateilla kaupunkikeskustat tulvivat, kuten kävi esimerkiksi Lahdessa elokuussa 2018 ja pääkaupunkiseudulla tänä vuonna. Tulvan aiheuttamat joidenkin hissien käyttökatkot Helsingin metrossa ovat jatkuneet elokuusta lähtien.

Tulvien aiheuttamat vahingot voivat aiheuttaa yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia. Puhutaan helposti miljoonaluokan menetyksistä.

Kaupunkien määräykset pientaloalueiden hulevesien hallinnasta ovat tästäkin syystä kiristymässä. Osa kaavamääräyksistä vaatii, että 90% hulevesistä on käsiteltävä omalla tontilla, joissain vaatimus on jopa 100%. Jos sadetta tulee kerralla (muutamassa tunnissa) vaikkapa 40 mm, joka on suuri määrä mutta ei poikkeuksellinen, ja tontin koko on 1000 m2, tontille satava vesimäärä on 4 m3 (4000 l). Se pitäisi saada käsiteltyä ilman, että vesi siirtyy omalta tontilta kaupungin tai kunnan puolelle vaikkapa kadulle. Miten se tehdään?

Yulvavesiä Saimaankadulla elokuun ensimmäisenä päivänä 2018. Kuva Juha Alaluukas.

Käytännössä kyse on imeyttämisestä. Jos rakennuksen/rakennusten ilmasta käsin mitattu pinta-ala on vaikkapa 1/4 tontin pinta-alasta, varsinaista imeytyskenttää on enää vain 750 m2. Tätä pinta-alaa nakertaa myös tontilla olevat muut läpäisemättömät pinnat, kuten esimerkiksi asfaltoinnit. Sadevesille voidaan kaivaa imeytyskaivoja, joihin vesi varastoidaan imeytymään. Mutta entä jos pohjamaa on savista ja sateet jatkuvat pitkään? Silloin kaivo täyttyy ja vesi päätyy ylivuotoputkea pitkin hulevesijärjestelmään. Ylivuotoputkesta huolimatta ylivuotoa ei haluta sillä siinä tilanteessa vettä on jo tullut paljon, jolloin koko hulevesijärjestelmä on muutenkin kovilla.

Pidän realistisena tulevaisuuden näkymänä sitä, että myös hulevesien johtamisesta kunnan hulevesiverkostoon aletaan periä maksuja. Koska hulevedet ovat todellisuudessa hyvinkin likaisia, niiden puhdistamisesta aiheutuvat kulut voivat olla merkittäviä.

Tiukimpien hulevesimääräysten alueilla pihan rakenteiden veden läpäisevyys on tärkeää. Mitä enemmän tontilla on läpäiseviä pintoja, sitä vähemmän hulevesiä johtuu pois tontilta ja sitä paremmin kaavamääräykset täyttyvät.

Barrikade Steinbelegg kivipäällysteellä voidaan tehdä vettä läpäiseviä ajoluiskia ja kulkuväyliä ja samalla luoda näyttäviä ja kestäviä pintoja, jotka toimivat luonnollisena imeytyskenttänä kohteessa. Lopputulos saumaton ja näyttävä luonnonkivipinta joka kestää katsetta ja aikaa.

Imeyttämisen lisäksi on toki muitakin vaihtoehtoja, joista yksi toteamus voi antaa paljon mahdollisuuksia: Rakenna vesi maisemaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että tehdään vedestä osa pihaa tai maisemaa eikä pyritä sitä aktiivisesti piilottamaan. Vesiaiheet, purot, uomat esimerkiksi ovat paikkoja, joissa vettä voi viivyttää ja tehdä siitä osa viihtyisää pihaa.

Ratkaisuja, vaikka niiden käyttö on toistaiseksi ollut vähäistä, on paljon ja ne kannattaa ottaa mukaan suunnitteluun jo hyvissä ajoin. Haluatko kuulla lisää? Soita, tekstaa, WhatsAppaa, mailaa tai lähetä savumerkki, niin jutellaan lisää. T: Harri

 

Sinua voi kiinnostaa myös nämä:

Jos suunnittelet Organic-Lockin käyttöä, lue tämä

Kun olet suunnittelemassa stabiloidun kivituhkan käyttöä projektissasi, alla oleva toimintamalli on suositeltavaa. Ota meihin yhteyttä tai soita...
Lue lisää → about Jos suunnittelet Organic-Lockin käyttöä, lue tämä

Barrikaden erityisiä sovelluksia – kohde-esittelyt

Barrikade luonnonkivipinnoitteet soveltuvat monenlaiseen pintojen ehostamiseen tai viimeistelyyn, oli kohde sitten vanhempi saneeraus- tai uudiskohde. Tässä muutamia esimerkkejä...
Lue lisää → about Barrikaden erityisiä sovelluksia – kohde-esittelyt

Kulkuväylän stabilointi on muutakin, kuin kivituhkan vaihtamista Organic-Lock -kivituhkaan.

Landscape Architecture Magazine julkaisi jo vuonna 2016 kahden maisema-arkkitehdin kirjoituksen stabiloidusta "DG (Decomposed Granite)" -kulkuväylästä. Suomessa soveltuva tuote...
Lue lisää → about Kulkuväylän stabilointi on muutakin, kuin kivituhkan vaihtamista Organic-Lock -kivituhkaan.

Kivituhkan eroosio ongelmana?

Onko eroosio tai pölyäminen kivituhkaväylän ongelmana? Kivituhkaväylän eroosio voi olla paljon turhaa työtä teettävä haitta muuten niin kivassa...
Lue lisää → about Kivituhkan eroosio ongelmana?

Huvila & Huussi – Rite Edge reunalistat nyt verkkokaupasta!

Nelosella pyörivän Huvila & Huussi -ohjelman tarkkaavaiset katsojat ovat huomanneet ohjelmaan toimittamamme laadukkaat Rite Edge alumiinireunalistat. Tulemme saamaan...
Lue lisää → about Huvila & Huussi – Rite Edge reunalistat nyt verkkokaupasta!

Ilmastokriisin ratkaisuun teknologian ja suunnittelun keinoin. Toimintaa ja innovaatioita.

Yhdysvaltain maisema-arkkitehtiliitto ASLA (the American Society of Landscape Architects) järjesti vuosittaisen konferenssinsa ja alan näyttelyn marraskuussa San Diegossa...
Lue lisää → about Ilmastokriisin ratkaisuun teknologian ja suunnittelun keinoin. Toimintaa ja innovaatioita.

Haluatko uudet vinkkimme suoraan postilaatikkoosi?

Tilaa ideoita sähköpostiisi

Etsitkö mielenkiintoisia ideoita suunnittelusi tueksi? Tai haluatko tietää, miten teet tuotteillamme asiakkaasi elämästä helpompaa?

Kirjoitamme säännöllisen epäsäännöllisesti pinnoitus- ja päällystysasioista. Jokaisessa jutussa keskitytään esittelemään jokin kiinnostava yksityiskohta, jota voit käyttää hyödyksi omassa työssäsi. Liity postituslistalle!

Olen kiinnostunut seuraavista aiheista:

WEBINAARI

Näin vähennät kivituhkaväylän huollon tarvetta

Organic-Lock -kivituhkan sideaina

Osallistu Organic-Lock -webinaariimme, ja opi kaikki tarpeellinen maailman vahvimmasta eroosiota vastustavasta sideaineesta, jotta voit nostaa seuraavan projektisi kivituhkaväylät uudelle tasolle. Laita lopultakin piste pois valuvalle kivituhkalle.

Toimi pian ja rekisteröidy heti. Tätä webinaaria ei kannata missata!

Webinaarissa opit muun muassa:

  • Miten Organic-Lock -uutuus toimii

  • Kuinka Organic-Lock asennetaan onnistuneesti

  • Kuinka valmista kulkuväylää ylläpidetään

  • Bonus: ideoita ja vinkkejä Organic-Lockin tehokkaaseen käyttöön